Museum VALSE KUNST
Fake art museum

Valse Kunst

Hertje van Han van Meegeren

Het hertje van Han van Meegeren

Het bekendste werk van meestervervalser Han van Meegeren is niet vals: Het Hertje.
Meestervervalser Han van Meegeren kon heel goed schilderen en tekenen. Voor de oorlog stond hij bekend als een redelijk goed kunstenaar en was hij tekenleraar op een academie voor freules in Den Haag. Eén van de modellen was het speelhertje van prinses Juliana. De freules, waarvan de meesten weinig talent hadden, vonden het beestje veel te beweeglijk om te tekenen. Ze daagden Han uit om het in tien minuten te tekenen, met het bekende 'hertje' als resultaat.
Van Meegeren vond het wel een goed gelukte tekening. Toen hij er mee naar een uitgever ging om als prent te laten drukken, zag de uitgever er niets in, tot hij hoorde dat het ging om het hertje van Juliana. Toen werd het in grote oplage gedrukt. Eigenlijk was het een reetje, maar ja 'het hertje van Juliana' klinkt dan toch veel beter. 


Mona Lisa van Vledder

De Mona Lisa van Vledder

Dit is niet de echte Mona Lisa, maar het is ook geen valse. Het is een kopie. Een kopie maken mag altijd, als je hem maar niet verkoopt als echt, want dan wordt hij vals.

Maar niet iedere kopiist is even talentvol. De Vledderse Mona Lisa heeft haar lippen gestift, haar vingers lijken wel worstjes en haar ogen verraden de oosterse afkomst van deze kopie. En dan die mysterieuze glimlach van de echte. Zie die maar eens te kopiëren. Een niet zo goede kopie dus, maar zeker niet vals. Bezoekers vinden deze versie veel jeugdiger, als een soort jonger zusje van Mona: Mína Lisa! 


 

Erna geeft een rondleiding door de Valse Kunst van Museums Vledder 

Hier een video in de oude opstelling, met een gedeelte van de Valse Kunst op de 1e verdieping. Tegenwoordig is alle Valse Kunst op de begane grond te bezichtigen. 

 

Interview over Han van Meegeren

Voor wie de TV uitzending heeft gemist, hier een link naar een fragment waarin Erna door Dieuwertje Blok wordt geïnterviewd. 

Zelf Valse kunst maken? Ga aan de slag bij Dok2A

Klik op een afbeelding voor een vergroting