Museum VALSE KUNST
  Een van de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe

Valse Kunst

Valse Matisse

Toen Geert Jan Jansen in Frankrijk met 1600 valse schilderijen werd gearresteerd, bleek onze eerste aanschaf een valse Matisse te zijn. Dit was de aanleiding om de kunst van het vervalsen verder te onderzoeken. Zo heeft het het museum in de loop der jaren een unieke verzameling valse kunst verworven en raakte het bekend als Museum Valse Kunst in Vledder, uniek in Europa. Tijdens uw bezoek krijgt u tekst en uitleg over technieken, materialen en trucs die de vervalsers gebruiken. De bonte verzameling breidt zich nog steeds uit, onder meer door schenkingen van bezoekers en stukken die door veilinghuizen uit de handel zijn genomen. Vervalsingen mogen niet verhandeld worden, dus zodra ze een vals stuk krijgen aangeboden wordt dat aan ons gedoneerd. We onderhouden ook nauwe contacten met het team Kunst en Antiek van de Nationale Politie en streven ernaar in de toekomst tot een meldpunt valse kunst te komen.

Valse Denker van Rodin

Vervalsing of Kopie?

Er zit een wezenlijk verschil tussen een vervalsing en een kopie. Wie iets kopieert zet z'n eigen naam eronder en is niet strafbaar. Je zou het zelfs een eerbetoon aan de echte kunstenaar kunnen noemen.
Maar meestervervalsers willen vooral geld verdienen met hun productie. Ze zijn zo uitgekookt dat ze in de stijl van beroemde schilders te werk gaan, zodat het lijkt of ergens een nog onbekend, nieuw werk van een grootmeester is opgedoken.

Korte intro over van Meegeren: