Museums Vledder
Valse Kunst, onvervalste Glaskunst en Drentse Kunst

Valse Kunst

Leo Gestel Mallorca

De fascinatie voor valse kunst is voor Henk en Erna Plenter (de oprichters van de Museums) begonnen met de aanschaf van een Matisse. Toen hij vals bleek te zijn, was dat een hele teleurstelling en hij verhuisde van woonkamer naar zolder. In de loop van de jaren kwamen daar meer miskopen bij. Reden voor Henk om valse kunst te bestuderen, zo kreeg hij er schik in op veilingen valse kunst te herkennen. Naast de glaskunst ontstond zo een aparte afdeling Valse Kunst, om zo de valse kunst en vervalsers aan de kaak te stellen en bezoekers te leren hoe je vals van echt kunt onderscheiden. Henk kocht daarvoor op veilingen soms opzettelijk valse kunst. Dit werd al snel bekend bij de vaste bieders en als Henk Plenter op een schilderij bood, was hij meestal de enige!
De valse kunst werd al snel dé publiekstrekker en zo raakte het museum in Vledder bekend als 'Valse Kunst Museum'. De verzameling breidde zich toen snel uit door schenkingen van bezoekers die hun valse kunst een goed onderkomen wilden geven. Allemaal eerlijke mensen, want de enige bestemming voor valse kunst is de vuilnisbak, of on museum! Tijdens de rondleidingen wordt uitleg gegeven over gebruikte technieken, over het verschil tussen kopie en vervalsing en het hele grijze gebied daartussen.
De verzameling valse kunst bevat vervalsingen door Han van Meegeren, Geert Jan Jansen, David Stein en veel werk van onbekende vervalsers, die hun oplichterij niet aan de grote klok wilden hangen. De technieken variëren van een knullige valse handtekening op een poster tot een meestervervalsing 'in de stijl van'. 

Matisse-vervalsing door Geert Jan Jansen

Valse Matisse

Henk en Erna Plenter kochten deze Matisse in goed vertrouwen van een galeriehouder in Amsterdam. Hij was iets boven budget. Maar ja, dan heb je ook een echte Matisse. Dus niet, bleek later. Na de aankoop werden alle boeken over Matisse geraadpleegd. Nergens was dit werk te vinden. Tot tien jaar later Geert Jan Jansen in Frankrijk werd gearresteerd met 1600 valse schilderijen.
In een artikel over de zaak stond de Matisse die Henk en Erna gekocht hadden afgebeeld. Fälschungen des Geert Jan Jansen, stond er boven.
De vervalser had een echt werk van Matisse gekopieerd, een stuk uitgesneden, vergroot, als litho afgedrukt en van valse handtekening voorzien. Het betere knip en plakwerk. 

Het hertje van meestervervalser Han van Meegeren

Hertje van Han an Meegeren

Het bekendste werk van meestervervalser Han van Meegeren is niet vals: Het Hertje.
Meestervervalser Han van Meegeren kon heel goed schilderen en tekenen. Voor de oorlog stond hij bekend als een redelijk goed kunstenaar. In die tijd was hij ook tekenleraar op een academie voor freules in Den Haag. Eén van de modellen was het speelhertje van prinses Juliana, dat door een lakei van het Paleis Noordeinde in het atelier van de academie werd gebracht. De freules, waarvan de meesten weinig talent hadden, vonden het beestje veel te beweeglijk om te tekenen. Ze daagden Han uit om het in tien minuten te tekenen, met het bekende 'hertje' als resultaat.
Van Meegeren vond het wel een goed gelukte tekening.
Toen hij er mee naar een uitgever ging om als prent te laten drukken, zag de uitgever er niets in, tot hij hoorde dat het ging om het speelhertje van Juliana. Toen werd het in grote oplage gedrukt en sierde het menig woonkamer.
Biologisch gezien ís het eigenlijk geen hertje, maar een reetje. Maar ja 'het hertje van Juliana' klinkt dan toch veel beter. 

De Mona Lisa van Vledder

Mona Lisa van Vledder

De Mona Lisa in De Museums Vledder is niet echt, maar erg vals is ze ook niet.
Dit is niet de echte Mona Lisa, maar het is ook geen valse. Het is een kopie. Een kopie maken mag altijd, als je hem maar niet verkoopt als echt, want dan wordt hij vals.
Maar niet iedere kopiist is even talentvol. De Vledderse Mona Lisa heeft haar lippen gestift, haar vingers lijken wel worstjes en haar ogen verraden de oosterse afkomst van deze kopie. En dan die mysterieuze glimlach van de echte. Zie die maar eens te kopiëren. Een niet zo goede kopie dus, maar zeker niet vals. Een bezoeker van het museum vond dat ze er te jong uitzag, het jonge zusje van Mona: Mína Lisa! 

 

 

Erna geeft een rondleiding door de Valse Kunst van Museums Vledder 

Hier een video in de oude opstelling, met een gedeelte van de Valse Kunst op de 1e verdieping. Tegenwoordig is alle Valse Kunst op de begane grond te bezichtigen. 

 

 

Interview over Han van Meegeren

Voor wie de TV uitzending heeft gemist, hier een link naar een fragment waarin Erna door Dieuwertje Blok wordt geïnterviewd. 

 

 

Zelf Valse kunst maken?

Ga aan de slag bij Dok2A

Klik op een afbeelding voor een vergroting