Museum VALSE KUNST
  Een van de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe

Hoe het allemaal begon

Het Museum

Opgericht in 1998

Het museum is in het voormalige Raadhuis van Vledder gevestigd. Na de gemeentelijke herindeling kwam het gebouw in 1998 leeg. In die tijd zochten Henk en Erna Plenter een locatie voor hun kunstcollectie. Henk was een verwoed verzamelaar van schilderijen en grafiek. Erna ontdekte de hedendaagse glaskunst. Na jaren van aankopen werd het huis te klein, de kunst stapelde zich op.

Na drie keer haar teen gestoten te hebben aan kunstobjecten, was voor Erna de maat vol. Ze stelde een ultimatum: verhuizen naar een groter huis of een gedeelte van de collectie verkopen. 'Of', zei Henk, 'we beginnen een museum'. Het oude gemeentehuis van Vledder werd gekocht en hier vestigde De Museums Vledder zich in 1998 in het fraaie Brinkdorp Vledder. Museums Vledder herbergde diverse collecties: Grafiek, Glaskunst, Drentse Kunst en, omdat bleek dat Henk en Erna een paar keer bedonderd waren bij hun kunstaankopen, het Museum Valse Kunst. Vanaf 1998 komen mensen uit het hele land hún miskopen op kunstgebied aanbieden, dus de Valse Kunstafdeling blijft groeien!

Na het overlijden van Henk is het museum overgegaan in de Stichting Museums Vledder. Het grafiek gedeelte is grotendeels afgestoten. De hedendaagse Glaskunst heeft een hele eigen afdeling gekregen. Henks’ vader, Harm Hindrik Plenter was een grote liefhebber van Drentse Kunst. Iedere cent die over was, besteedde hij aan  schilderijen van bekende Drentse kunstenaars. Het deel dat Henk van zijn ouders erfde, was het begin van een eigen collectie Drentse Kunst. Deze collectie bevindt zich in de bibliotheek van de Museums. Werk van bekende schilders is hier te vinden, zoals: Roessingh, Jannes de Vries, Jan Zondag, Reinhart Dozy en Eugène Charmon (pseudoniem van Jan Worst), Stengelin, Torie en Wiegers.