Museums Vledder
Museums voor Valse Kunst, Moderne Glaskunst en Noord-Nederlandse Kunst

Geschiedenis van Museums Vledder

Het Museum

Opgericht in 1998

Museums Vledder is gevestigd in het voormalige Raadhuis van Vledder. Na de gemeentelijke herindeling kwam het gebouw in 1998 leeg. In die tijd zochten Henk en Erna Plenter een locatie voor hun kunstcollectie. Henk was een verwoed verzamelaar van schilderijen en grafiek. Erna ontdekte de hedendaagse glaskunst. Na jaren van aankopen werd het huis te klein, de kunst stapelde zich op.

Na drie keer haar teen gestoten te hebben aan kunstobjecten, was voor Erna de maat vol. Ze stelde een ultimatum: verhuizen naar een groter huis of een gedeelte van de collectie verkopen. 'Of', zei Henk, 'we beginnen een museum'. Het oude gemeentehuis van Vledder werd gekocht en hier vestigde De Museums Vledder zich in 1998 en sinds die tijd staat het enige Museum Valse Kunst in het fraaie Brinkdorp Vledder.

Na het overlijden van Henk is het museum overgegaan in de Stichting Museums Vledder. Het grafiek gedeelte is afgestoten en de Drentse Kunst is uitgebreid met kunst uit de overige noordelijke provincies. Henks’ vader, Harm Hindrik Plenter was een grote liefhebber van Drentse Kunst. Iedere cent die over was, besteedde hij aan Drentse schilderijen. Het deel dat Henk van zijn ouders erfde, was het begin van een eigen collectie Drentse Kunst, later dus uitgebreid tot Noord-Nederlandse schilderkunst. Deze collectie bevindt zich in de bibliotheek van de Museums onder de naam: "Noord Nederlandse kunst". Werk van bekende schilders is hier te vinden, zoals: Roessingh, Jannes de Vries, Jan Zondag, Reinhart Dozy en Eugène Charmon (pseudoniem van Jan Worst), Stengelin, Torie en Wiegers.

Naast de vaste collecties, zijn er drie keer per jaar wisselende exposities van moderne glaskunst en Noord-Nederlandse schilderkunst in een eigen expositieruimte van Museums Vledder.