Museum VALSE KUNST
  Een van de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe


Drentse Kunst 

Jannes de Vries (Middendorp)

De collectie in ons museum te Vledder bevindt zich in de bibliotheek en vond zijn oorsprong in de familie van Henk Plenter. Werken van bekende Drentse schilders zijn hier te zien:
Roessingh, Jannes de Vries, Jan Zondag, Reinhart Dozy en Eugène Charmon (pseudoniem van Jan Worst), Stengelin, Torie, Wiegers.  

Louis Albert Roessingh

Louis Albert Roessingh, geboren 1873 in Assen en een groot deel van zijn leven woonachtig in Elp, is een van de beste Drentse landschapsschilders. Een veelzijdig man, die ook als dichter van Drents talige gedichten bekend werd. Hij hield veel van Drenthe en aan zijn werk is dat duidelijk te merken. Het Drents Museum in Assen bezit, net als Museums Vledder, werk van hem. Een van zijn topstukken is: 

Roessings' Sik an de stik

Sik an de stik 

Een ‘geit an de stik’, vast aan een touw dat aan een paaltje is gebonden, symboliseert het  romantische element van zijn werk, de armoede van de keuterboer. Veel Drentse keuterboeren konden zich geen koe veroorloven, wel een geit voor melk en kaas.
Een Drents landschap schilderen is niet makkelijk. Drenthe is mooi, maar vooral plat. In dit schilderij heeft Roessingh toch reliëf weten te creëren in Drenthe. De zandweg is uitgediept door karrenwielen en door het lage standpunt van de schilder kijken we tegen de zijkant van het spoor aan. De sik lijkt in het karrenspoor beschutting tegen de wind te vinden.

Meer Drentse Kunst: 

Klik op een afbeelding voor een vergroting