Museums Vledder
Museums voor Valse Kunst, Moderne Glaskunst en Noord-Nederlandse Kunst

"Vals" en "Echt" onder één dak

Het voormalige gemeentehuis van Vledder biedt sinds 1998 onderdak aan de museums voor Valse Kunst, Hedendaagse Glaskunst en Noord-Nederlandse schilderkunst, met buiten nog een Beeldentuin.

Is het echt of vals?
Die vraag komt voortdurend op als je ronddwaalt tussen de valse kunst. De Nachtwacht en de Mona Lisa hangen hier zonder toezicht samen op een zaal. Je mag gerust gaan zitten op de 2 Rietveldstoelen, of de "Denker" van Rodin even aanraken. Verder een opmerkelijke verzameling valse kunst van meestervervalsers Han van Meegeren en Geert Jan Jansen.
Lees verder de ontstaansgeschiedenis van Museums Vledder. 

Hedendaagse Glaskunst
De collectie hedendaagse glaskunst richt zich voornamelijk op Europese glaskunst van na 1945 en is naast de valse kunst in een eigen expositieruimte te bezichtigen. De verzameling is geconcentreerd op werk uit Nederland, Frankrijk, Italië, Polen en de Scandinavische landen.

Noord-Nederlandse schilderkunst

De collectie Noord-Nederlandse kunst bevindt zich in de museumbibliotheek, met o.a. werk van: Roessingh, Jannes de Vries, Jan Zondag, Reinhart Dozy en Eugène Charmon (pseudoniem van Jan Worst), Stengelin, Torie, Wiegers. Naast de vaste collecties, zijn er drie keer per jaar wisselende tentoonstellingen van moderne glaskunst en Noord-Nederlandse schilderkunst in een eigen expositieruimte van Museums Vledder.

De Friese kunstschilder Martin Sijbesma exposeert  "Romantiek" in Museums Vledder

Van 1 juli 2017 t/m 24 september 2017 exposeert  Martin Sijbesma in Museums Vledder. Hij laat op de expositie alle onderdelen van zijn werk zien, onder andere een aantal schilderijen van zijn voorliefde " de old-timers".
Hij is nu bezig met portretten van 99 vrouwen die belangrijk in zijn leven zijn, daarvan komen er een aantal naar Vledder. Verder worden er stillevens geëxposeerd.

Lezing Martin Sijbesma

Woensdag 30 augustus vertelt Martin Sijbesma in Museums Vledder over de zijn liefde voor de schilderkunst en over de bron van zijn inspiratie en bezieling.
Hij zal zijn verhaal onderstrepen met een ‘openbare les’, waarin u kunt zien hoe hij het penseel ter hand neemt, een schilderij opzet, welke technieken hij daarbij gebruikt, hoe hij kijkt naar perspectief, en welke fases zo’n schilderij doormaakt. Dat zal heel mooi zichtbaar worden gemaakt aan de hand van een schilderij dat Martin meebrengt in verschillende fases van wording: zo verloopt het groeiproces van een goed schilderij. 
Het wordt een boeiende avond, u kunt zich opgeven via het ► contactformulier.
Aanvang 19:30  (inloop vanaf 19:15)
Entree inclusief koffie: € 7,50 (vrienden en vrijwilligers € 5,00)