Museums Vledder
Museums voor Valse Kunst, Moderne Glaskunst en Noord-Nederlandse Kunst


29-09-2017 t/m 07-01-2018

Aquarellen van Henk Pries

Henk Pries is een aquarellist en dat betekent dat hij niet de gemakkelijkste schildersvorm beoefent. Landschappen komen het meest uit zijn penseel tevoorschijn. Zijn vier uitgangspunten zijn: vorm, kleur, licht en emotie. Je mengt verf met water en: "Je moet het water het werk laten doen”, zegt hij. Je moet de kleuren in elkaar over laten vloeien, snel werken en het er spontaan opzetten. "Schilderen is de kunst van het weglaten, want schoonheid zit ook in de beperking”, aldus deze Vledderse kunstenaar. Bij het buiten schilderen zie je heel veel om je heen. De kunst is dan om alleen dat weer te geven, wat recht doet aan een goede compositie.
Zijn lijfspreuk is: “Beauty is in the eye of the beholder”. 

Glaskunst van Jacob Bos

Jacob Bos weet met gebruikmaking van zeer eenvoudige strookjes glas op overtuigende wijze de beweging weer te geven. Glas biedt zoveel mogelijkheden. Voor de sculpturen die hij maakt, gebruikt hij de vlakglas verlijmingstechniek. Al zijn beelden zijn opgebouwd uit minuscule bouwdeeltjes, glasstroken, stukjes, soms nog kleiner dan een vierkante centimeter. Door lassen aan te brengen met een speciale UV-lijm vormen ze één geheel. Deze techniek is in basis heel eenvoudig, maar de uitwerking vereist heel wat: "Elk strookje moet op maat gesneden worden en gepolijst. Dan pas kan ik ze aan elkaar lassen. Elke las moet dertig seconden drogen…."

"Glas is een prachtig materiaal waarvan veel mensen de fantastische eigenschappen vaak niet kennen. Het is een heel hard materiaal, maar ook kwetsbaar. Het lijkt stijf en toch kun je er alle vormen maken die je wilt.."