Museums Vledder
Museums voor Valse Kunst, Moderne Glaskunst en Noord-Nederlandse Kunst

 

Henk Helmantel exposeert tot 25 juni samen met Henk Heideveld 

Helmantel, stilleven met rode tas


Van 1 april t/m 25 juni 2017 exposeren Henk Helmantel en Henk Heideveld zij-aan-zij enkele werken in Museums Vledder. 
Een deel van Henk Helmantel zijn oeuvre, hoofdzakelijk stillevens en interieurs van Middeleeuwse kerken en kloosters, is ondergebracht in Museum Helmantel, de voormalige pastorie-boerderij te Westeremden. Helmantel heeft eerder geëxposeerd in binnen- en buitenland, o.a. in: Taiwan, USA, Engeland, Italië, Tsjechië, Duitsland en België.
Het bijzondere aan een expositie in het Museum voor Valse Kunst in Vledder is, dat er naast de tentoongestelde werken van Helmantel, ook kopieën van zijn werk te zien zijn. Deze zijn door Henk Heideveld "in de stijl van Helmantel" na geschilderd. Tijdens de gratis rondleiding krijgt de bezoeker uitleg over het verschil in vals, kopie en "in de stijl van".

De Friese kunstschilder Martin Sijbesma exposeert  "Romantiek" in Museums Vledder

Van 1 juli 2017 t/m 24 september 2017 zijn veel onderdelen van zijn werk zien, onder andere een aantal schilderijen van zijn voorliefde " de old-timers". Hij is nu bezig met portretten van 99 vrouwen die belangrijk in zijn leven zijn, daarvan komen er een aantal naar Vledder. Verder worden er stillevens geëxposeerd, en modelschilderijen waar meestal zijn vrouw model staat.

Het was de realistische schilderkunst die Sijbesma boeide, met name die uit de 17e en 18e eeuw. Zijn werken hebben een warme, romantische en verstilde inslag door de kleur en compositie. Ook schildert hij details of interieurs van oude gebouwen, of persoonlijke voorwerpen zoals klompen of kinderschoentjes. De techniek die Sijbesma voor zijn werk gebruikt is de eeuwenoude glaceertechniek (laag over laag) op houtpaneel.

De officiële opening van de expositie Romantiek in Vledder zal zijn op zaterdag 8 juli om 16 
uur, in aanwezigheid van Martin Sijbesma en zijn vrouw. 

 

oktober - december 2017

Expositie Henk Pries